Jdi na obsah Jdi na menu
 


                                               Owen Wilson

Pro Moniku :-)

Obrazek 

Datum narození: 18.11.1968

Místo narození: Dallas, Texas, USA

Znamení: Štír

Na střední škole se mu moc nevedlo, ale i přesto se mu podařilo zapsat na vysokou školu v Texasu v Austin. Na škole se seznámil s ctižádostivou filmařkou Wes Andersonovou. Jejich první společný film byl o krádeži v knihkupectví a jmenoval se "Bottle Rocket" . Film, ke kterému napsal Owen scénář, se hrál na Sundance filmovém festivalu, kde přitáhl pozornost producenta Pollyho Platta a spisovatele/režiséra Jamese L. Brookse. Díky Brooksově podpoře Owen a Wes pokračovali na rozšířené verzi "Bottle Rocket". Ačkoliv měl film jen malý finanční úspěch, tak příběh o ctižádostivém kriminálníkovi Dignanovi a jeho nejlepším příteli Antohonym si získal pozornost mezi filmaři.

Owen si po svém dobrém výkonu jako Digman postupně vybudoval Hollywoodskou vizitku blonďáka s širokým úsměvem a vlídnou ospalou řečí. Ten stejný rok začal spolupracovat s hercem/režisérem Benem Stillerem, když se objevil po boku Jima Carreyho v jedné z jeho skvělých rolí v černé komedii The Cable Guy.

Střídavě mezi hraním vedlejších rolí a Hollywoodských show spolupracoval s Wes a Stillerem na menších nezávislých filmech. V roce 1997 se objevil po boku sexy , Jennifer Lopez ve filmu Anaconda. O rok později se objevil po boku hvězd Bruce Willise, Bena Afflecka a Liv Tylerové ve sci-fi Armageddon. S další sexy herečkou Cathrine Zeta-Jonesovou si zahrál ve filmu Zámek hrůzy.

Owen slavil úspěchy na více frontách, nejen jako herec, ale také se svým scénářem pro film "Rushmore", ve kterém si také zahrál Edwarda Applebeeho. Po tomto úspěchu získal roli sériového vraha v thrilleru "The Minus Man".

Od roku 2000 začal Owen získávat velké role ve významných filmech. Jedním z nich byl film s Jackie Chanem - Tenkrát na východě. Tato komedie vypráví o tom, co se stane, když Východ se svým kung-fu narazí na Západ s rychlými kolty proklatě nízko u pasu.

Svou pověst skvělého komediálního herce potvrdil v Stillerově komedii Zoolander. V další komedii Taková zvláštní rodinka spolupracoval na scénáři spolu s Wes Anderson. Ve filmu si zahrál s B. Stillerem, G. Hackmanem, G. Paltrow a D. Gloverem. Spolu s G. Hackmenem si zahrál ve vážné roli válečného dramatu Za nepřátelskou linií. V roce 2002 se opět vrátil do komediální role po boku skvělého komika Eddie Murphyho v akční komedii Jsem agent.

Po boku Bill Murraye a Cate Blenchett se Owen představil ve filmu Život pod vodou od W. Andersona, se kterým do té doby spolupracoval již čtyřikrát. Hrál také ve filmu, režírovaném jeho dvěma bratry Andrewem a Lukem The Wendell Baker Story a po boku Jackie Chana a Kathy Bates se objevil ve filmu Cesta kolem světa za 80 dní. Ve stejném roce se představil jako Hutch ve filmovém zpracování slavné televizní série Starsky a Hutch, kde mu byl partnerem Ben Stiller. Ve filmu Nesvatbovi si zahrál roli zprostředkovatele rozvodů Johna Beckwithe, který má spolu se svým dlouholetým obchodním partnerem Jeremy Greyem zajimavý koníček: vetřít se na svatbu a narušovat její poklidný chod.

Jako producent se podílel na výrobě oscarového snímku Lepší už to nebude.

Filmografie

2003 Starsky a Hutch (Starsky & Hutch) - Hutch
2003 The Big Bounce - Jack Ryan
2003 Rytíří ze Šanghaje (Shanghai Knights) - Roy O'Bannon
2002 Jsem agent (I Spy) - Alex
2002 The 74th Annual Academy Awards (TV) - sám sebe
2001 Za nepřátelskou linií (Behind Enemy Lines) - poručík Chris Burnett
2001 Taková zvláštní rodinka (The Royal Tenenbaums) - Elijah 'Eli' Cash
2001 King of the Hill (TV seriál, hlas) - Rhett v epizodě: "Luanne Virgin 2.0"
2001 Zoolander (Zoolander) - Hansel McDonald
2000 Fotr je lotr (Meet the Parents) - Kevin Rawley
2000 Tenkrát na východě (Shanghai Noon) - Roy O'Bannon
1999 The Making of 'The Haunting' (video) - sám sebe
1999 Zámek hrůzy (The Haunting) - Luke Sanderson
1999 Snídaně šampiónů (Breakfast of Champions) - Monte Rapid, TV host
1999 The Minus Man - Vann Siegert
1998 Rushmore (Hlavní scénář, scénář) - Edward Applebee
1998 Permanent Midnight - Nicky
1998 Armageddon (Armageddon) - Oscar Choi, geolog
1997 Anakonda (Anaconda) - Gary Dixon
1997 As Good As It Gets (spoluproducent)
1996 Cable Guy (The Cable Guy) - Robin's Date
1996 Grázlové (Bottle Rocket) (scénář) - Dignan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

obdiv

(janík, 5. 8. 2008 14:23)

on je supeeeeeeeeeeeeeeeeer je proste fenomenální a sladkej

nunýýýýýýýýýýý

(veruanek, 28. 11. 2007 0:30)

já ho miluju už asi 2 roky je nádhernej a sem z něj na větvi.................

owena wilsona

(marie, 19. 9. 2007 18:13)

čau maruška

owena wilsona

(marie, 19. 9. 2007 18:12)

ahoj owene.co jsem četlá v novinách.Tak je dobře že uš zás hráješ ve filmu.uš se těším aš to bude v televizi.Aspon příjdeš na jí míšlenky,a nebudeš nato myslet? prosím tě odepíš mi naspatek aš budeš nít šas na psání díky ? jsi moc hezkéj chlap.moje adresa mariepokorova@seznam.cz.

pro owena wilsona

(marie, 19. 9. 2007 18:02)

Owen Wilson

(Lucka.Meggy, 2. 9. 2007 16:36)

no coment, je sladkeeeej ! :o* Royi jeť!! :P

owen

(Veronika, 28. 8. 2007 12:07)

vypada jak jeliman, takovy decko. Kate je kocka

owen

(willl, 31. 7. 2007 11:21)

je dobře že se rozešel kete hudson vypadala vedle něj jako příšera.A kdo suhlasí že je owen sladke

Good!

(Isabela, 30. 7. 2007 12:10)

You blog is super and get here more photo´s!

sexy Owen

(ivonka, 28. 7. 2007 22:59)

je vážně nádhernej...sexy no co dodat prostě Owen Wilson...:o*

pekný

(Kasenka Kučerová, 26. 5. 2007 19:54)

Péťo máš to tady moc pěkňoučký.Jukni se pls na www.katrini.blog.cz a napiš mi něco do komentíků..díky

Owen Wilson

(julča, 30. 3. 2007 13:33)

je sladkej:-)moc a moc a moc